19jan
Aan: 19 januari 2021 In: Acquisities

Heilbronn, 11 januari 2021 – De afronding van de overname van ICS Energie is een belangrijke mijlpaal die een solide basis legt voor groei in de grootste markt van Europa.

Met meer dan 41 miljoen huishoudens is Duitsland veruit de grootste energiemarkt van Europa. In Nederland zijn de overstappercentages sinds de liberalisering van de markt gestaag toegenomen, als gevolg van de toegenomen concurrentie en het reguleringsbeleid dat overstappen stimuleert, net zoals in het Verenigd Koninkrijk. In meer volwassen markten, zoals Nederland en het Verenigd Koninkrijk, zijn de overstappercentages al hoger dan 25%. In Duitsland is dit percentage slechts de helft, als gevolg van een latere liberalisering en een meer gefragmenteerde marktstructuur. In absolute termen is het aantal huishoudens dat vorig jaar in Duitsland van energieleverancier is gewisseld misschien wel het dubbele van het aantal in Nederland, maar er zijn vijf keer zoveel huishoudens.

“De Duitse markt biedt een enorm groeipotentieel. Niet alleen de omvang, maar ook de relatieve volwassenheid maakt de markt zo aantrekkelijk. Meer dan 50% van alle Duitse huishoudens is nooit van leverancier gewisseld en meer dan 80% wordt bediend door de gevestigde leveranciers. Duitsland zal de meer volwassen markten inhalen en dit betekent veel meer overstappers voor distributieplatforms zoals ICS Energie,” zegt David Tuohy, de CEO van Connecthing.

Connecthing’s dochteronderneming NutSelect is het toonaangevende distributieplatform in Nederland. Meerdere bedrijven met een vergelijkbaar bedrijfsmodel zijn geïdentificeerd en na een grondige evaluatie heeft Connecthing ICS Energie geselecteerd als de beste kandidaat voor toetreding tot de Duitse markt. Het bedrijf is in 2008 opgericht en heeft zich ontwikkeld tot een toonaangevend energiedistributieplatform voor Third Party Intermediaries (TPI’s). Het ICS-platform verbindt eindklanten met meer dan 40 leveranciers via 330 verkooppartners in Duitsland. Dankzij de sterke focus op kwaliteit en klanttevredenheid heeft ICS Energie een aantal exclusieve samenwerkingsverbanden kunnen aangaan met belangrijke leveranciers. Marcus Lünig zal de rol van Chief Operating Officer (COO) voortzetten; Vitor Lopes blijft als Chief Commercial Officer (CCO) aan.

“Marcus en ik zijn erg enthousiast over de toetreding tot de Connecthing-familie. We zijn nu waar NutSelect twee of drie jaar geleden was. Er valt zoveel te leren van onze nieuwe collega’s in Nederland. We kunnen niet wachten om hun best-in-class data analytics te implementeren. Dit zal ons helpen de groei te versnellen en onze verkooppartners en energieleveranciers een service te bieden die veel verder gaat dan wat de concurrentie in Duitsland kan doen”, aldus Vitor Lopes.

De overname van ICS Energie is een belangrijke eerste stap in de internationale expansie van Connecthing, gericht op het toonaangevende distributieplatform in Europa te worden. Na de integratie van ICS Energie in de groep is het bedrijf van plan een nieuwe digitale auto-saver service te lanceren in Duitsland, vergelijkbaar met Vanzelf in Nederland. Connecthing heeft alle uitstaande aandelen van ICS Energie overgenomen van de oprichter en enige aandeelhouder. Er zijn geen verdere details over de transacties bekendgemaakt.